Hradec Králové se pyšní dlouhou historií pivovarnictví stejně jako další královská věnná města. Právovárečná práva udělil městu král Jan a téměř každý dům uvnitř hradeb, který na to měl vhodné prostory, směl vařit pivo. V roce 1297 to bylo 12 domů a o sto let později už 47. Zároveň platilo i právo mílové, které zakazovalo provozovat řemesla a obchod, která sídlila ve městech, na míli od hradeb. Koruna si tak zajistila štědré příjmy a měšťané mohli vylepšovat kvalitu zlatavého moku.
První soukromé pivovary byly vlastně jen skromně vybavené varny se sklepením. Slad se tehdy šrotoval v mlýnech na Orlici a chmel dodávaly přilehlé chmelnice. Kde všude se chmel pěstoval dnes prozrazují místní názvy: v Lochenicích, v Plotištích, na Slezském i Pražské předměstí nebo ve Všestarech jsou dnes místa Na Chmelnici nebo U Chmelnice. Spotřeba piva byla v 15. a 16. století velká, a proto si měšťané zřídili na místě bývalého pivovaru společnou sladovnu:
„Pravděpodobně byla tu dvě koryta, v jednom se pšenice či ječmen máčel a v druhém sušil (hvozdil) a to kouřem nebo horkými plyny ze spalovaného dříví. Tím slad i pivo nabyly kouřové příchutí, která nebyla právě odporná.“
Hradecké bílé pivo bylo náramně oblíbené a vyváželo se do Kolína, Kutné hory, Nymburka a polské Vratislavi. Místní šlechtici z toho nebyli vždy nadšeni, protože přicházeli o zisky z prodeje vlastních piv. Například Vojtěch z Pernštejna měl v roce 1525 vydat instrukci, která dovoz hradeckého piva pro panství potštejnské a litické pod pokutou zakazovala. Zákazy dovozu, surovinové krize, války a řada dalších příčin vedly k postupnému omezování produkce v Hradci a malé soukromé pivovary mizely. Zatímco v roce 1542 jich bylo 37, v roce 1844 už jen tři:
„Böhmův, v domě číslo 153 v Soukenické ulici, Valterův v domě č. 130 na Velkém náměstí a pivovar panský vzadu za radnicí.“
Městský pivovar se začal stavět v roce 1844 a tři roky později už Hradečáci i pocestní hasili žízeň hradeckým svrchně kvašeným pivem. Za zakladatele pivovaru jsou pokládáni Antonín Tobiš a jeho spolupracovník W. W. Walter, významným právovárečníkem byl A. R. Riedl. Pivovar rychle rostl, rozšiřoval sklepy, modernizoval výrobu a koncem 19. století zavedl i elektrické osvětlení. Prý to byla první zlatá doba pro vaření piva v Hradci Králové, výstav tehdy přesáhl 50 000 hektolitrů.